Reageren uitgeschakeld

Ondernemerswedstrijd voor ‘groen design’

2011
11.01

Ondernemerswedstrijd voor ‘groen design’ gelanceerd tijdens Dutch Design WeekThe Green Design Competition gestart ter stimulering van ecologische economie
De tiende editie van de Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven stond zaterdag 29 oktober in het teken van Green Design. Samen met het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) lanceerde DDW The Green Design Competition (TGDC): een ondernemerswedstrijd die deelnemers stimuleert om ‘groene’ en innovatieve designcreaties te maken. De inschrijving voor The Green Design Competition is geopend tot 10 februari 2012.
De eerste editie van The Green Design Competition werd officieel gelanceerd en toegelicht door Hans Robertus, directeur van DDW: “The Green Design Competition moet een verandering initiëren naar een ecologische designindustrie. Wij zijn er van overtuigd dat ontwerpers door middel van co-creatie gezamenlijk kunnen bijdragen aan een meer ecologische economie.”
Deelnemers aan de ondernemerswedstrijd ontwerpen een product en schrijven een businessplan waarin zij uitleggen hoe hun ideeën bijdragen aan biodiversiteit. Het ‘groene’ karakter kan zowel besloten liggen in het concept en de productie als in de gebruiksfunctie van de producten.
Tijdens de lancering van The Green Design Competition gaf ambassadeur Jurgen Bey zijn visie op de toekomst van design. “In deze wedstrijd gaat het om de ondernemer met een visie, die op zoek gaat naar de actieve woorden en misschien zelfs de activist wordt,” aldus Bey. “Volgens mij is dit de tijd om de handen uit de mouwen te steken en met zijn allen op zoek te gaan naar het nieuwe groene ontwerpen, gevoed door cultuur en ondernomen door een activistische ontwerper. Een ontwerper die de industrie niet schuwt en misschien zelfs herontdekt.”
Ook gastsprekers Paul Vetter van het Ministerie van EL&I, Christiaan Maats van OAT Shoes en internationaal topmodel Lonneke Engel spraken in Eindhoven over het thema ‘design met toekomstperspectief’.
DeelnameDe ondernemerswedstrijd bestaat uit twee categorieën. De eerste categorie is bedoeld voor designers die op dit moment al werkzaam zijn in de designindustrie en hun bedrijf (internationaal) naar een hoger plan willen tillen. De eerste prijs in deze categorie bedraagt €25.000,-. De tweede categorie is er voor jonge en startende ontwerpers die bezig zijn een onderneming op te zetten. Zij maken kans op €15.000,-.
Creatieven met een visie op ‘de toekomst van design’ kunnen zich vanaf heden tot 10 februari 2012 individueel of als team inschrijven. Voorwaarden en meer informatie over (deelname aan) de wedstrijd is te vinden op www.thegreendesigncompetition.com.
Ambassadeur en vakjuryJurgen Bey, Nederlands ontwerper en directeur van het Sandberg Institute, is ambassadeur en tevens jurylid van The Green Design Competition. De opdrachten en ontwerpen van de deelnemers worden gedurende het hele traject beoordeeld door een vakjury, waarbij vooral gelet zal worden op de bijdrage aan biodiversiteit, innovatie en originaliteit. De jury gaat op zoek naar een ontwerp dat de potentie heeft om te slagen op de consumentenmarkt en een onmiskenbare visie op het behoud van biodiversiteit uitdraagt.

Comments are closed.