Reageren uitgeschakeld

Groen denken, groen doen

2010
09.20
Jongeren in debat over Beter Eten, tijdens het Beter Eten Festival in Den Bosch
Wil je meer moestuinen in de stad? Wil je een biologische hamburger van McDonalds? Met deze en andere vragen werden jongeren uitgenodigd deel te nemen aan een debat over Beter Eten, tijdens het Beter Eten Festival dat afgelopen weekend plaats vond in Den Bosch, Hoofdstad van de Smaak 2010.
In het kader van de Week van de Smaak organiseerde het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) in samenwerking met Het Groene Woud een jongerendebat onder leiding van Aldith Hunkar (bekend van het Jeugdjournaal). Demissionair minister Gerda Verburg was hier afgelopen vrijdag aanwezig om het officiële startsein van de Week van de Smaak te geven én met de jongeren in gesprek te gaan.

Beter eten chat
Zo’n 30 jongeren, variërend van studenten van het Koning Willem I College en Hogeschool Avans tot actieve leden van de organisaties Jongeren Milieu Actief (JMA) en de Youth Food Movement (YFM), gingen met elkaar het gesprek aan over wat volgens hen ‘beter eten’ is. Het gesprek werd via de chat door nog eens honderden jongeren thuis gevolgd.
Maatschappelijk verantwoord eten
Waar een groot deel van de deelnemers aan het begin nog niet zo goed wist wat ‘duurzaam’ of ‘beter’ voedsel zou moeten betekenen, wisten een aantal anderen met veel voorbeelden uit te leggen waarom zij zoveel mogelijk duurzame keuzes maken in hun voedselaankopen. Langzamerhand kwamen de tongen los en na een uur praten werden de meest interessante vragen gesteld door de jongeren die eerder zelf aangaven nooit na te denken over waar hun voedsel vandaan komt, of hoe het geproduceerd wordt! “We moeten ons verenigen en een tegengeluid geven” werd zelfs geroepen, “om duidelijk te maken dat wij vinden dat de overheid ons goede voorlichting moet geven over wat het verschil is tussen ‘gewone’ producten en de biologische variant.”
Smaaklessen op school
De jongeren koppelen naar de minister terug dat zij vinden dat de overheid moet zorgen dat alle kinderen les krijgen op een schooltuin en meer leren over eten en smaken, én dat het subsidiëren van de gangbare (industriële) melkproductie echt niet meer kan. Als het aan de jongeren ligt kan dit geld beter besteed worden om de biologische melkveehouderij te stimuleren zodat bio-producten betaalbaarder worden.
Om de dag mooi af te sluiten en na te praten over de toekomst van ons voedsel gingen wethouders, bestuursleden én ondernemers van Het Groene Woud met de jongeren aan tafel waar zij een kookworkshop volgden met producten uit de regio onder leiding van chefkok Evert Thielen van de Gertruda Hoeve in Son en Breugel.

Jongeren in debat over Beter Eten, tijdens het Beter Eten Festival in Den BoschWil je meer moestuinen in de stad? Wil je een biologische hamburger van McDonalds? Met deze en andere vragen werden jongeren uitgenodigd deel te nemen aan een debat over Beter Eten, tijdens het Beter Eten Festival dat afgelopen weekend plaats vond in Den Bosch, Hoofdstad van de Smaak 2010.In het kader van de Week van de Smaak organiseerde het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) in samenwerking met Het Groene Woud een jongerendebat onder leiding van Aldith Hunkar (bekend van het Jeugdjournaal). Demissionair minister Gerda Verburg was hier afgelopen vrijdag aanwezig om het officiële startsein van de Week van de Smaak te geven én met de jongeren in gesprek te gaan.Beter eten chatZo’n 30 jongeren, variërend van studenten van het Koning Willem I College en Hogeschool Avans tot actieve leden van de organisaties Jongeren Milieu Actief (JMA) en de Youth Food Movement (YFM), gingen met elkaar het gesprek aan over wat volgens hen ‘beter eten’ is. Het gesprek werd via de chat door nog eens honderden jongeren thuis gevolgd. Maatschappelijk verantwoord etenWaar een groot deel van de deelnemers aan het begin nog niet zo goed wist wat ‘duurzaam’ of ‘beter’ voedsel zou moeten betekenen, wisten een aantal anderen met veel voorbeelden uit te leggen waarom zij zoveel mogelijk duurzame keuzes maken in hun voedselaankopen. Langzamerhand kwamen de tongen los en na een uur praten werden de meest interessante vragen gesteld door de jongeren die eerder zelf aangaven nooit na te denken over waar hun voedsel vandaan komt, of hoe het geproduceerd wordt! “We moeten ons verenigen en een tegengeluid geven” werd zelfs geroepen, “om duidelijk te maken dat wij vinden dat de overheid ons goede voorlichting moet geven over wat het verschil is tussen ‘gewone’ producten en de biologische variant.

Comments are closed.