Reageren uitgeschakeld

Groene gevel in rotterdam

2010
02.22

Grootste groene gevel van Europa in Rotterdam.
Aan de parkeergarage Westblaak te Rotterdam komt de grootste groene gevel van Europa. Langs de verschillende zijvlakken en op de bovenste parkeerlaag wordt in totaal 5000m2 groene gevel aangelegd. De bouw start mei 2010 en zal naar verwachting eind augustus worden afgerond. De aanleg is mede mogelijk door een financiële bijdrage van de gemeente Rotterdam.

De gemeente Rotterdam stimuleert met een subsidieregeling reeds de aanleg van groene daken. Die spelen een belangrijke rol bij de afvang van overtollig regenwater bij extreme regenbuien, zorgen voor een langere levensduur van het dak en nemen fijnstof en CO2 op. Met een financiële bijdrage voor de eerste groene gevel zet Rotterdam een nieuwe stap in het verder verduurzamen van de stad. Wethouder Bolsius (Haven, Financiën, Buitenruimte en Organisatie): “Groene gevels zorgen voor een lokale reductie van fijnstof, stikstof en omgevingslawaai. Daarnaast dragen ze bij aan een groene en aantrekkelijke leefomgeving. Dat zijn zeker bij een grote en centraal gelegen parkeergarage als de Westblaak grote voordelen.
Bovendien werken groene gevels in de zomer verkoelend – de stralingswarmte is minder – en wordt bij de Westblaak garage het regenwater hergebruikt.”
De groene gevel voor de parkeergarage Westblaak is de eerste pilot die in uitvoering gaat. In de toekomst volgen  meerdere pilots zodat de effecten van groene gevels in beeld kunnen worden gebracht.

Rotterdams ontwerp
De parkeergarage Westblaak wordt voorzien van een korfstructuur van een lichtgewicht metalen gaasconstructie met wintergroene klimplanten (Hedera). Door de combinatie van het groene takkenmotief van de constructie en de planten ontstaat een extra architectonische dimensie met een frisse groene uitstraling. De planten worden volautomatisch gevoed met het regenwater dat is gefilterd en opgeslagen in waterreservoirs onder de parkeergarage. Het Rotterdamse architectenburo Kühne & Co heeft de groene gevel van de parkeergarage Westblaak ontworpen. Kühne & Co is een Rotterdams allround architectenbureau met brede ervaring op het gebied van binnenstedelijke vernieuwing en integrale toepassing van duurzaamheid.

Geëngageerd Deense eigenaar
De parkeergarage is onderdeel van het Westblaak Gebouw. Dit complex heeft al een aantal ‘groene’ voorzieningen als een groen dak op het kantorengedeelte en led-verlichting in de openbare ruimte. “Als bedrijf nemen we onze verantwoordelijkheid voor een duurzame wereld”, aldus Christian Stadil (eigenaar van multinational Thornico en het kledingmerk
hummel) en Ronald Bouwens (CEO internationale vastgoedportefeuille Thornico). “Door ons vastgoed te vergroenen bijvoorbeeld, zoals in Rotterdam en elders in de wereld. Tenslotte woont al meer dan de helft van de wereldbevolking in steden en is groen een belangrijk element voor de leefbaarheid van de stad.” Als geëngageerd Deens ondernemer is Stadil ervan overtuigd dat bedrijven zelfs een universele verantwoordelijkheid hebben.
“De afgelopen jaren hebben we samengewerkt met verschillende organisaties waaronder het Wereld Natuur Fonds  en het Rode Kruis. Door het nationaal voetbalteam van Sierra Leone te sponsoren is er nu ook veel contact met Save the Children.”

Rotterdam Climate Initiative
Het Rotterdam Climate Initiative (RCI) richt zich op 50% CO2-reductie en 100% klimaatbestendigheid in 2025. Het RCI is een initiatief van de gemeente Rotterdam, het Havenbedrijf Rotterdam NV, DCMR Milieudienst Rijnmond en Deltalinqs, de koepelorganisatie van de Rotterdamse industrie.
Als daadkrachtige en innovatieve klimaatstad neemt Rotterdam haar verantwoordelijkheid voor de toekomst. Door zowel de oorzaken als de gevolgen van de klimaatverandering aan te pakken, werkt Rotterdam voortvarend aan het totale klimaatdossier en is door deze unieke aanpak een inspirerend voorbeeld voor anderen. De ambities en resultaten op het gebied van klimaat, energie en water dragen bij aan een duurzame, aantrekkelijke en economisch sterke stad.
rotterdamclimateproof.nl

Comments are closed.