Reageren uitgeschakeld

Groen katoen

2010
02.10

Volgens velen een belangrijke oplossing in de strijd tegen het grootschalige gebruik van chemicaliën in de landbouw. Katoen is namelijk één van de meest milieu-vervuilende gewassen ter wereld. Wereldwijd wordt rond de twintig procent – in sommige landen zelfs vijftig procent – van alle bestrijdingsmiddelen in de landbouw gebruikt in de katoenteelt. Na de oogst wordt de katoen ook nog eens schoongemaakt, gebleekt en geverfd met behulp van de nodige chemicaliën. Naast ecologische voordelen heeft het gewas ook economische voordelen.

Een belangrijk kenmerk van biologische katoenteelt is dat plantaardig en dierlijk afval wordt gebruikt om het land te bemesten. Daarnaast worden in plaats van chemische bestrijdingsmiddelen, insecten als lieveheersbeestjes en vliegjes ingezet om de strijd aan te binden met de vijanden van katoen: kakkerlakken, sprinkhanen en de katoenrups. Door rotatieteelt en combinatieteelt toe te passen, komen goedaardige insecten op de katoenplant af die hun vijand uitschakelen en zorgen dat de schade beperkt blijft.

De belangstelling van de consument voor het ‘groene katoen’ neemt toe.
De productie van katoen is voor miljoenen kleine boeren in ontwikkelingslanden vaak de enige bron van inkomsten. Maar de teelt is tegelijkertijd slecht voor mens en milieu: bij geen ander gewas worden zoveel chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Veel boeren zouden wel op een andere manier willen produceren, maar zien geen mogelijkheid daartoe.
De afgelopen jaren heeft ICCO flink geïnvesteerd in allerlei initiatieven die mikken op een meer duurzame en rechtvaardige internationale markt voor katoen en textiel. Samen met de Amerikaanse organisatie Organic Exchange werkt ICCO aan het verbeteren van de markt voor biologisch katoen.

Tags: , , ,

Comments are closed.