Reageren uitgeschakeld

Groen dak voor Erasmus ziekenhuis

2010
02.10

  
20-11-2008
Gemeente Rotterdam, Erasmus Medisch Centrum en Stichting Erasmus Medisch Centrum Vriendenfonds staan gezamenlijk garant voor de realisatie van 12.500 vierkante meter groen dak op het Erasmus MC. De partijen hebben een overeenkomst getekend tijdens de opening van het congres Green & the City in de Rotterdamsche Manège.

De gemeente Rotterdam zal 350.000 euro bijdragen aan de aanleg van het groene dak van ca. 3.200 vierkante meter op het Sophia Kinderziekenhuis. Als tegenprestatie zullen het Erasmus MC en het Vriendenfonds de nieuwbouw van het Erasmus MC voorzien van ca. 9.300 vierkante meter aan groene daken.

Veilig, duurzaam, gezond
In de toekomst krijgt het ziekenhuis dus 12.500 vierkante meter groen dak. Hiermee geeft het ziekenhuis invulling aan de ambitie van een ‘healing environment’. Dit streven staat beschreven in de gebiedsvisie Hoboken 2030 die onlangs is opgesteld. Een aangename omgeving werkt mee aan het herstel van patiënten, is de achterliggende filosofie.

Samen met de Gemeente Rotterdam is de ambitie uitgesproken om aan de bouwplannen extra kwaliteiten toe te voegen vanuit het oogpunt van veilig (‘veilig is heilig’), duurzaam (‘duurzaam is goedkoper’) en gezond ontwikkelen (‘healing is leading’). Zo zullen er daktuinen – mogelijk met bomen – aangelegd worden die toegankelijk zijn voor patiënt en medewerker. Ook de atria zullen veelal met beplanting ingericht worden.

Berging neerslag
De bijdrage van de gemeente Rotterdam past in de uitvoering van het programma Groene Daken. Vanuit dit programma is er ook een stimuleringsregeling voor bedrijven, particulieren en woningbouwcorporaties. Het regent steeds vaker en harder. In een dichtbebouwde omgeving zijn groene daken een nieuwe mogelijkheid om die extra neerslag tijdelijk te bergen. Bovendien zorgen groene daken voor een vermindering van de CO2-uitstoot en verbetering van de luchtkwaliteit.

Groene Daken maken deel uit van een uitvoeringsprogramma van het Waterplan II. Het programma wordt mede mogelijk gemaakt door het Rotterdam Climate Initiative, Rotterdam Climate Proof en het Groenjaar 2008.
Bron: EnergieGids

Comments are closed.