Reageren uitgeschakeld

Google heeft groene tuinmannen

2010
02.10

Google heeft groene tuinmannen: een kudde geiten
Google is een van de bedrijven die geiten inzetten om groener te tuinieren. Rond het hoofdkantoor in Mountain View graast een flinke kudde. Om brandgevaar tegen te gaan moeten ze rondom het gebouw regelmatig de begroeiing weggrazen. Er zijn verschillende bedrijven in Amerika die de knabbelservice aanbieden. Bij de prijs van de kudde zit ook een herdershond. De kudde bij Google wordt gehoed door een border collie. Om het stukje grond komt een elektrisch hek zodat de beesten niet weglopen.

De voordelen zijn – volgens de herders – enorm. Geiten zijn niet alleen schattiger en maken geen lawaai, maar ze produceren ook weinig broeikasgassen. Daarnaast zorgen ze voor bemesting en gaan ze grondig en goedkoop te werk. De dieren zijn echte klimmers en kunnen ingezet worden op steile stukken grond waar zware machines niet gebruikt kunnen worden. Het zijn geen kieskeurige eters, ze knabbelen onder andere aan bramenstruiken, klimop, brandnetels, boombast en zelfs aan distels. Geiten kunnen in beperkte mate planten eten die voor andere dieren giftig zijn. Een kudde van ongeveer 60 geiten eet bijna 1000 vierkante meter in drie tot vijf dagen.

In Nederland zet de gemeente Groningen al drie jaar een kudde schapen in voor het beheer van bermen. De reacties zijn positief. De schapen dragen bij aan de plantendiversiteit doordat ze zaden verspreiden in hun vacht. Deze groeien in een betere grond, omdat de schapen ook de grond verbeteren. Per dag eet een schaap 10 tot 20 kilo gras.

Comments are closed.