Reageren uitgeschakeld

REGIO ROTTERDAM TELT BIJNA 5000 GROENE BEDDEN

2012
12.04

De regio Rotterdam telt bijna 5000 groene hotelbedden. De hotels waartoe zij behoren zijn in het bezit van een Green Key. Dit internationale keurmerk wordt toegekend aan bedrijven in de toerisme– en recreatiebranche die serieus en controleerbaar bezig zijn met duurzaamheid. De verduurzaming van de Rotterdamse hotel- en congressector is het resultaat van het convenant ‘Duurzame Hotels en Congreslocaties’.
Van de 29 hotels en congreslocaties die het convenant in juni 2010 ondertekenden, mogen 22 zich houder van het Green Key label noemen. Negentien van hen behaalden een gouden Green Key, de hoogste onderscheiding. De verduurzaming van de hotelsector resulteerde in 2011 in ruim een half miljoen groene overnachtingen, bijna zestig procent van het totaal aantal overnachtingen in Rotterdam.
De resultaten werden gisteren bekend gemaakt tijdens de afsluitende bijeenkomst in de Van Nelle Ontwerpfabriek, houder van een gouden Green Key én een van de oudste groene congreslocaties van Nederland. De Rotterdamse wethouder Alexandra van Huffelen (Duurzaamheid) was blij met de opbrengsten van het convenant: ,,De toeristische en hospitality sector is voor Rotterdam een uithangbord om ons duurzame imago te verstevigen. Ook voor de zakelijke markt zelf is het van waarde. Opdrachtgevers vragen om een Green Key en duurzame eventbedrijven en ook steeds  meer consumenten kiezen voor eerlijke producten. Bedrijven die daar slim op in weten te spelen, zijn de concurrentie een stapje voor.’’
Dat ook ondernemers zelf de waarde van het Green Key label inzien, werd gisteren ook duidelijk. ,,Wij doen het 20% beter dan andere congreslocaties in het landelijke platform waarin wij participeren, en ik durf te beweren dat dat komt door duurzame opdrachtgevers die bewust kiezen voor ons als ‘groene’ locatie,’’ aldus een van de ondernemers. De grote klappers zitten in LED-verlichting en waterbesparing. Een andere ondernemer: ,,De hoeveelheid water die bespaard kan worden was voor ons een eyeopener. Van 1200 naar 800 kuub per maand!’’
Met de deelnemers aan het convenant wordt de komende periode gepraat over een mogelijk vervolg van dit initiatief. Daarnaast wordt gekeken naar toepassing van het Green Key Keurmerk voor de Rotterdamse musea en theaters en de kleinere horeca in de stad.
Het convenant ‘Duurzame Hotels en Congreslocaties’ werd in 2010 afgesloten om gehoor te geven aan de toenemende vraag van zakelijke evenementenorganisatoren en gasten naar de duurzaamheidsprestaties van de bedrijven. Rotterdam Marketing, Rotterdam Climate Initiative, de gemeente Rotterdam en Koninklijke Horeca Nederland ondertekenden daarom mede de overeenkomst. Een duurzame hotel- en congressector in Rotterdam draagt bij aan de doelstellingen van het Rotterdam Climate Initiative om 50% CO2-reductie en een sterkere Rotterdamse economie te realiseren. Het milieukeurmerk helpt daarnaast bij de profilering van Rotterdam als duurzame (zakelijke) bestemming.
Om voor een Green Key-certificering in aanmerking te komen, moeten ondernemers voldoen aan strenge normen op het gebied van duurzaamheid, milieu en maatschappelijk verantwoord ondernemen. De deelnemers aan het convenant investeerden onder meer in duurzame apparatuur en verlichting, kopen hun producten duurzaam en doen aan afvalscheiding. Hoeveel energie er wordt bespaard, is in 2013 zichtbaar.

Tags: , ,

Comments are closed.