Reageren uitgeschakeld

Lowlands wordt steeds ‘groener’

2011
08.19

Het Lowlands Festival wordt steeds ‘groener’. Duurzaam ondernemen en consumeren gaan op het driedaagse popfestival hand in hand. Zo is alle patat afkomstig van biologische aardappelen. Een succesnummer zijn de milieucampings die samen met Oxfam Novib zijn ontwikkeld. Vorig jaar waren het er twee, van 20 tot en met 22 augustus zijn dat er al vier op een totaal van zeven. De milieucampings dragen de prikkelende naam ‘Green Ghetto’s’. ,,Want het moet niet te belerend en te braaf worden”, vertelt marketingmanager Bente Bollmann met een knipoog.
Per dag bezoeken 55.000 mensen het festival. Zij verbruiken dagelijks net zo veel energie als de stad Assen. Lowlands werkt dit jaar voor het eerst uitsluitend met bekers, bestek en borden die volledig biologisch afbreekbaar zijn. Nieuw is de inzet van zogeheten cup-collectors. De bezoekers kunnen hun statiegelddrinkbeker afstaan aan deze vrolijk uitgedoste inzamelaars. Het statiegeld vloeit terug in de kas van Lowlands, dat met dit geld nieuwe duurzame initiatieven financiert. Een kwart van de maaltijden die op het festival worden geserveerd, is biologisch.
De organisatie van Lowlands wil bezuinigen op het brandstofverbruik. Er wordt zo’n 330.000 kilometer afgelegd om alles aan en af te voeren. Door onder meer vaste opslagplaatsen op het terrein wordt hier flink op bezuinigd. Om het milieu te sparen is het verboden om flyers en samples uit te delen. Het papieren programmaboekje van Lowlands zelf wordt nog wel gedoogd. Maar ook hier denkt de organisatie al een stap verder: ,,In de toekomst worden alle boekjes vervangen door applicaties die je op je mobieltje kunt checken”, zegt Bollmann.
Het Lowlandsfestival produceert per editie 500 ton afval en verbruikt 120.000 liter diesel voor generatoren die stroom opwekken. Ook wordt er tijdens het festival 10.000 kuub water verbruikt.
Bron: ANP

Comments are closed.